Päämainos
ABB:n polttokenno Royal Caribbean -alukseen
Kuljetukset 23.11. 14:52

ABB:n polttokenno Royal Caribbean -alukseen

23.11.2017
Teksti Esko Lukkari kuvat ABB

ABB toimittaa 100 kW:n polttokennojärjestelmän pilottikäyttöön Royal Caribbean Internationalin alukselle. Se on ensimmäinen polttokennojärjestelmä, jota käytetään luksusluokan risteilyaluksen energialähteenä.

Täysin päästöttömistä polttokennoista on odotettu polttomoottorien syrjäyttäjää ja raskaan liikenteen uutta energialähdettä jo 25 vuoden ajan. Se on jo yleistynyt kiinteissä laitteissa, mutta liikkuvissa ajoneuvoissa menestys on ollut tähän saakka hidasta.

Viime vuonna kulkuneuvoihin valmistettiin The Fuel Cell Industry Review -julkaisun mukaan ensimmäisen kerran enemmän polttokennoja kuin kiinteästi asennettuihin järjestelmiin. Meriteollisuudessa on oivallettu yksinkertaisen, helposti huollettavan, tehokkaan ja päästöttömän teknologian potentiaali.

”Tavoitteenamme on, ettei savupiipuista tule enää savua”, sanoo tiedotteessa Royal Caribbean Cruisesin varatoimitusjohtaja Harri Kulovaara, joka vastaa yhtiön Maritime and Newbuilding -liiketoiminnasta.

”Innovatiivisuus, jatkuva parantaminen ja vastuu ympäristöstä ovat meille tärkeitä periaatteita, joihin polttokennoteknologian käyttö vastaa.” 
 
”Pilotti on osoitus siitä, että polttokennoteknologiaa pidetään tällä hetkellä vakavasti otettavana vaihtoehtona risteilyalalla”, ABB Marine and Ports -liiketoimintayksikön toimitusjohtaja Juha Koskela sanoo.  

Polttokennot tuottavat energiaa sähkökemiallisessa reaktiossa anodin tai katodin ja elektrolyysikalvon välillä. Palamista ei tapahdu, vaan polttoaine muunnetaan suoraan sähköksi ja lämmöksi.

”Uskomme, että seuraavien sukupolvien alukset ovat sähköisiä, digitaalisia ja verkkoon liitettyjä. Polttokennoteknologia sopii tähän erinomaisesti. Polttokennot ovat huomattavasti energiataloudellisempia kuin polttomoottorit. Niiden energiantuotannon hyötysuhde on paljon suurempi kuin fossiilisia polttoaineita käyttävien polttomoottoreiden. Jos vedyn tuotannossa käytetään uusiutuvia energialähteitä, koko energiaketju on puhdas ja aidosti päästötön”, Koskela jatkaa.  
 
Pilottijärjestelmään sisältyy ABB:n ohjaus-, konvertteri- ja muuntajateknologiaa. ABB Marine and Ports on kehittänyt, rakentanut ja testannut järjestelmän sekä räätälöinyt sen alukseen sopivaksi.

JAA