Päämainos
3D:llä digitaalisia varaosia
Hankinta 10.11. 09:22

3D:llä digitaalisia varaosia

Viisi prosenttia teollisuuden varaosista voisi olla jo nyt digitaalisia

10.11.2017
Teksti Esko Lukkari kuvat Raute

Teollisuuden varaosista jopa viittä prosenttia voitaisiin säilyttää digitaalisissa varastoissa. Se nopeuttaisi osien saatavuutta ja säästäisi kustannuksia. Myös osien yksilöllinen räätälöinti ja älyn lisääminen olisi mahdollista.

VTT:n ja Aalto-yliopiston johtamassa kaksivuotisessa tutkimuksessa on selvitetty, kuinka digitaalisista varaosista saadaan liiketoiminnalle kilpailuetua.

Varaosat ja kaikki niihin liittyvä tieto voidaan säilyttää ja siirtää digitaalisesti. Saatavuus nopeutuu, kun uusi varaosa 3D-tulostetaan lähellä loppukäyttäjää.

”Teollisuudella on nyt mahdollisuudet nostaa varaosat kehityskohteeksi ja saada uutta tehoa liiketoimintaansa. 3D-tulostusteknologia on siinä pisteessä, että korkealaatuinen valmistaminen on mahdollista”, sanoo VTT:n projektipäällikkö Sini Metsä-Kortelainen tiedotteessa.

Teollisuuden varaosavarastot ovat suuria, ja valtava määrä osia odottaa käyttöä pitkänkin aikaa. 

”Pääomaa vapautuu tuottavampaan käyttöön, kun varastot pienenevät. Tarvelähtöinen valmistus vähentää ympäristön kuormitusta, koska varaosat eivät jää käyttämättä ja seisokkiajat vähenevät”, sanoo projektipäällikkö Mika Salmi Aalto-yliopistolta.  

Digitaaliset varaosat soveltuvat hyvin vanhoille sekä harvoin tarvittaville osille, joiden saatavuus tai varastoissa pitäminen ei ole kannattavaa. 

”Meillä on paljon yksittäiskappaleita, ja niihin odotan 3D-valmistuksesta uutta joustavuutta ja nopeutta”, kertoo toimitus- ja konsernijohtaja Petri Strengell Rautesta. 

Haasteena digitalisointi 

Yritykset hyödyntävät jo nyt 3D-tulostusta tuotekehityksessä ja osien valmistamisessa. Suuri osa varaosista on kuitenkin suunniteltu valmistettavaksi perinteisin menetelmin, eikä niistä ole tietoja, jotka mahdollistaisivat valmistamisen 3D-tulostamalla. Haasteena on 3D-tulostettavien osien tunnistaminen varaosakirjastoista sekä tietojen järjestäminen niin, että 3D-mallien lisäksi kaikki valmistukseen liittyvä tieto on saatavilla. Autoteollisuus digitalisoi ensimmäisenä toimialana varaosavalmistusta.

Digitaalinen valmistus mahdollistaa osien muokkaamisen, joten erilaisia tuoteversioita tai päivityksiä voi olla lukemattomia. Varaosiin voidaan lisätä tunnisteita tai antureita, joilla on voi seurata laitteiden toimintaa tai todentaa osien aitous. 

Noin 1,4 miljoonan euron hanke on osa Tekesin Teollinen Internet -ohjelmaa. Vuoden 2016 alussa alkanutta hanketta rahoittavat Tekes sekä monet tutkimusorganisaatiot ja yritykset. 

Yrityksistä mukana ovat 3DTech Oy, ABB Oy Drives, AM Finland Oy, Hetitec Oy, Kone Oyj, Laserle Oy, Materflow Oy, Grano Oy, Patria Aviation Oy, Raute Oyj, Rolls-Royce Oy Ab, Sacotec Components Oy ja Wärtsilä Finland Oy. Hankkeen yhteistyökumppanina toimii Teknologiateollisuus ry.

JAA