Päämainos
Huonekalut tuhoavat tappajabakteereja
Hankinta 22.11. 08:11

Huonekalut tuhoavat tappajabakteereja

Tiesitkö, että jalometallilla käsitellyt kalusteet voivat vähentää antibiooteille resistenttien bakteerien aiheuttamia epidemioita?

22.11.2017
Teksti Paula Launonen kuvat Tuomas Heikkilä, Isku

Lahdesta on jo toimitettu sairaaloihin eri puolille maailmaa kalusteita, joiden pintamateriaalit sisältävät joko kuparia tai hopeaa.

"Sairaalabakteerit elävät tavallisten sänkyjen, pöytien ja tuolien pinnoilla monta vuorokautta. Mutta kun pöydällä on kuparipinta tai tuolin verhoilussa hopealankaa, bakteerit tuhoutuvat parissa tunnissa", kertoo Isku Yhtymä Oy:n toimitusjohtaja Arto Tiitinen

Antimikrobiset kalusteet ovat innovaatio, jota Isku kehittää yhdessä muun muassa raumalaisen hanavalmistaja Oraksen ja joensuulaisen lukkotehdas Abloyn kanssa. Tiitinen odottaa taudinaiheuttajia nitistäville kalusteille kovaa kysyntää.

"Pelkästään Euroopassa sairaalainfektioihin kuolee 38 000 ihmistä joka vuosi, ja tilanteen ennustetaan pahenevan."

Yhdessä yössä

Suomalaiset sisustajat tuntevat Iskun kodin huonekaluista, joten monelle lienee yllätys, että 75 prosenttia perheyrityksen liikevaihdosta tulee julkisten tilojen kalusteista.

"Toimistot, yliopistot, päiväkodit, vähittäismyymäläketjut ja risteilylaivat", Tiitinen luettelee ympäristöjä, joissa työskennellään ja oleskellaan Iskun toteuttamissa kalusteissa.

"Parhaillaan uudistamme Postin palvelupisteitä. Projekti sisältää tuhat liiketilaa. Viemme kalusteet sisään illalla, ja henkilökunta pääsee jatkamaan töitään seuraavana aamuna."

Vuonna 2018 Isku viettää 90-vuotisjuhlaa. Kun Tiitiseltä kysyy pitkän iän salaisuutta, vastaus tulee empimättä: kaiken perustana on kulttuuri, jossa päätöksiä tehdään vuosikymmenten tähtäimellä.

Strategiassa korostuvat jatkuva menetelmien ja teknologian kehittäminen sekä tulevaisuuden ennakointi.

"Nytkin meillä on meneillään yli 20 miljoonan euron kehityshanke. Tällä hetkellä tehtaalla liikkuu yli sata trukkia, mutta ensi keväänä niitä on vain viisi, ja samalla tuotantoprosessi on huomattavasti aiempaa sujuvampi."

Suomessa osataan 

Keskeisenä tuotannontekijänä Tiitinen mainitsee toimittajaverkoston, jonka iskukyky ei synny määrästä vaan laadusta.

"Aiemmin meillä oli sopimuksia seitsemänsadan alihankkijan kanssa, nyt alihankkijoita on vain sata."

Samalla kun Isku on karsinut toimittajien määrää, hankintoja on keskitetty kotimaahan. Esimerkiksi kalustelevyt tulivat pitkään Baltiasta, ja nyt taas Suomesta.

Yhtiön suurin ulkoinen kumppani on Iskun tehtaalla Lahdessa metallikomponentteja valmistava verstas. 

FAKTA: Isku Yhtymä Oy 

  • Tavoite: Suunnittelee ja valmistaa suomalaisia kalusteita julkisiin ja yksityisiin tiloihin sekä kotimarkkinoille että maailmalle 
  • Omistus: Vikströmin perhe 100 % 
  • Hallituksen puheenjohtaja: Seppo Vikström 
  • Perustettu: 1928 
  • Toimitusjohtaja: Arto Tiitinen 

Tunnuslukuja 2016

  • Liikevaihto: 164 miljoonaa euroa
  • Henkilöstö: 770

Juhlavuotensa kunniaksi LOGY haluaa nostaa esille koko joukon kiinnostavia ja menestyneitä hankinta- ja logistiikka-alan yrityksiä. Sarjan aloitti DSV Road. Löydät kaikki sarjan jutut tunnisteen LOGY60 avulla.

JAA