Päämainos
Janavalo ostaa osaamista
Hankinta 04.12. 07:59

Janavalo ostaa osaamista

Teollisuuden alihankkija ostaa yrityksiä, kehittää konsepteja ja tähtää kasvuun.

04.12.2017
Teksti Paula Launonen kuvat Maija Astikainen, Janavalo Oy

Syyskuussa 2017 toimitusjohtaja Riikka Huopainen julkisti kaupan, jossa janakkalainen teollisuusmaalaamo siirtyi Hämeenlinnan talousalueella toimivan ohutlevytyöstäjän omistukseen.

Kyseessä ei ollut Janavalo Oy:n ensimmäinen yritysosto.

Ostetaan osaamista

Kun Huopainen ryhtyy hieromaan yrityskauppaa, kohteena ei ole mikä tahansa hyvä firma, vaan tuttu tekijä omista verkostoista.

Kaupat tehdään yleensä silloin, jos pitkäaikainen kumppani haluaa luopua bisneksistään eläkkeelle jäämisen tai jonkun muun syyn vuoksi.

”Tärkein tavoite on kasvattaa Janavalon osaamispääomaa. Esimerkiksi tuoreimman kaupan myötä teollisuusmaalaamon entinen omistaja Teppo Aalto siirtyy uuden maalausyksikkömme vetäjäksi.”

Uutta etsimässä

Pikku tytöstä saakka perheyrityksen hitsauspillin kipinöintiä ihaillut Huopainen on seurannut aitiopaikalta, miten pieni teollisuuden alihankkija pysyy pystyssä niin talouden alamäissä kuin nousukausissa.

Hän sanoo, että Janavalon tapauksessa elinvoiman keskeinen lähde on laaja asiakaskunta, joka edustaa monia erilaisia teollisuuden aloja. Pitkäaikaisia asiakkaita ovat muun muassa Valmet, Alfa Laval ja Konecranes.

”Olemassaolevien asiakkaiden varaan ei kuitenkaan pidä tuudittautua, vaan jatkuvasti on luodattava ympäristöä ja etsittävä uusia toimeksiantajia.”

Samalla pontevuudella Janavalo kehittää uusia palvelukonsepteja.

”Jos olisimme menneisyydessä rajoittuneet ohutlevyjen työstämiseen, meiltä ei tänä päivänä tilattaisi nostureiden ohjaamoja eikä asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä säilytysratkaisuja.”

Avoimin ovin tulevaisuuteen

Huopaisen menestysreseptin aineksia ovat joustavuus, luotettavuus, kuunteleminen herkällä korvalla sekä täsmäratkaisujen tuottaminen asiakkaan tarpeisiin.

Asiakkaat arvostavat myös läheistä sijaintia.

Konecranesin toimipisteestä Hyvinkäältä piipahtaa Hämeenlinnaan pikavisiitille sähäkästi, ja Valmetin tehtaalta Jyväskylästä matka taittuu parissa tunnissa.

”Asiakkaamme voivat milloin tahansa tulla tänne neuvottelemaan mahdollisista muutoksista tai katsomaan, miten heidän tilauksensa etenee.”

Janavalon tavoitteena on kova ja kannattava kasvu, jonka perustaa varmistellaan muun muassa aktiivisella yhteistyöllä Hämeenlinnan ammattiopisto Tavastian kanssa.

FAKTA: Janavalo Oy

  • Tavoite: Vahva ja innovatiivinen teollisuuden ohutlevyosaaja
  • Omistus: Erkki Huopainen ja lapset
  • Perustettu: 1973
  • Toimitusjohtaja: Riikka Huopainen

Tunnuslukuja 2017

  • Henkilökunta: 70
  • Liikevaihto: Noin 10 miljoonaa euroa

Juhlavuotensa kunniaksi LOGY haluaa nostaa esille koko joukon kiinnostavia ja menestyneitä hankinta- ja logistiikka-alan yrityksiä. Sarjan aloitti DSV Road. Löydät kaikki sarjan jutut tunnisteen LOGY60 avulla.

JAA