Päämainos

Sodankylään uusi avaruusprofessuuri

11.01.2018
Teksti Esko Lukkari

Ilmatieteen laitos ja Oulun yliopisto tiivistävät yhteistyötään Sodankylän avaruuskampuksella ja rahoittavat uuden avaruusprofessuurin perustamisen Sodankylään. Professuuri laitetaan avoimeen kansainväliseen hakuun.

Sodankylässä sijaitsevat Ilmatieteen laitoksen Arktinen avaruuskeskus ja Oulun yliopiston erillislaitos Sodankylän geofysiikan observatorio (SGO). Yksi Sodankylän avaruuskampuksen keskeisistä tutkimuskohteista on avaruusääilmiöiden vaikutus ilmakehän kemiaan.

"Tiedämme, että parittoman typen ja vedyn määrät lisääntyvät esimerkiksi sykkivien revontulten yhteydessä. Tämä aiheuttaa katalyyttistä otsonikatoa keski-ilmakehässä joko suorana vaikutuksena 7080 kilometrin korkeudessa tai välillisesti ilmamassojen kulkeutumisen kautta", Sodankylän geofysiikan obervatorion johtaja Esa Turunen kertoo.

Näiden vuorovaikutusprosessien globaalia merkitystä tutkitaan laajoilla tietokonemallinnuksilla, satelliittiaineistojen analyysillä ja omilla mittauksilla. Avaruuskampukselle pystytään havaintoverkkoa, jolla voidaan mitata mesosfäärin otsonin määrää Suomessa.

Yhteinen havaintoverkko luodaan myöhemmin myös satelliittitomografiamittauksille. Koko Suomesta saadaan kolmiulotteinen kuva yläilmakehän vapaista sähkövarauksista ja esimerkiksi revontulten aiheuttamista häiriöistä radioliikenteeseen ja satelliittipaikannukseen.

Ilmatieteen laitoksen avaruus- ja kaukokartoituskeskuksen johtaja Jouni Pulliainen sanoo Arktisen avaruuskeskuksen satelliittimaa-aseman kehittämisen olevan olennainen osa Suomen avaruusstrategiaa. Ilmatieteen laitoksen avaruustoiminta keskittyy kaukokartoitus- ja sääsatelliittien hyödyntämiseen sekä avaruussään, Maan ja muidenkin planeettojen kaasukehäprosessien tutkimukseen.

"Sodankylä tarjoaa satelliittiaineistoja, tuotteita ja infrastruktuuria myös yritystoimijoiden käyttöön public-private-partnership-pohjalta", Pulliainen korostaa.

JAA

LUETUIMMAT