Päämainos
Viking Linen Kiinan alus saa Azipodin
Hankinta 27.10. 09:56

Viking Linen Kiinan alus saa Azipodin

Vikingin vuonna 2020 valmistuva risteilyalus kulkee nesteytetyllä maakaasulla.

27.10.2017
Teksti Esko Lukkari kuvat Viking Line

Viking Linen Kiinassa Xiamen Shipbuilding Industryn telakalla rakennettavaa risteilijään toimitetaan Suomessa tehdyt Azipod-potkurit. Alukseen tulee kaksi XO 2100 -tyyppistä Azipod-propulsioyksikköä.

ABB:n toimitukseen sisältyvät myös sähkövoiman tuotanto- ja jakelujärjestelmät sekä ohjauspotkurimoottorit.

Aluksen Azipod XO -yksiköt suunnitellaan ja rakennetaan Helsingissä. Suurin osa uuden aluksen sisältämistä laitteista hankitaan Pohjois-Euroopasta.

Uusi risteilyalus käyttää polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua. Aiemman Viking Linen aluksen käyttämästä propulsioteknologiasta poiketen uusi alus sisältää kaksi XO 2100 -tyyppistä Azipod-propulsioyksikköä. Azipod XO -yksiköt ovat suosituin propulsioratkaisuvaihtoehto risteilyalusmarkkinoilla.

XO-tyypin yksiköissä on älykkäät ohjausjärjestelmät ja edistynyt kunnonvalvonta. Ne on suunniteltu optimaalista energiatehokkuutta ja huollettavuutta varten.

”Odotuksenamme on, että aluksesta tulee tehokkain risteilylautta Itämerellä, ellei jopa koko maailmassa”, sanoo Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses tiedotteessa.

Vuonna 2020 toimitettavalla aluksella on 13 kantta, 2 800 matkustajan kapasiteetti ja 63 000 tonnin bruttovetoisuus. Alus liikennöi Turun sataman, Ahvenanmaan ja Tukholman välillä.

Viking Linen XSI:n kanssa solmimaan sopimukseen sisältyy optio myös toisen risteilylautan rakentamisesta.

JAA