Päämainos

Kaakkois-Suomen junaliikenteen kauko-ohjaus uudistuu

25.01.2018
Teksti Esko Lukkari

Liikennevirasto uudistaa Kaakkois-Suomen junaliikenteen kauko-ohjausjärjestelmän. Järjestelmän toteuttaa Siemens Osakeyhtiö ja sopimuksen arvo on noin 4,5 miljoonaa euroa. Järjestelmä rakennetaan Kouvolaan.  

Uudistettava järjestelmä korvaa erilliset liikenteenohjausjärjestelmät, joilla on ohjattu Kaakkois-Suomen lisäksi SavonlinnaParikkala-, ParikkalaJoensuu-, JoensuuIlomantsi-, SäkäniemiNiirala-, KouvolaPieksämäki-, KouvolaLahti-, Kouvola-, Kuusankoski-, KouvolaLuumäki-, LahtiRiihimäki-, HeinolaLahtiLoviisa-, HakosiltaKytömaa-, KouvolaJuurikorpiHamina-, JuurikorpiKotka-, LuumäkiVainikkala-, Vainikkala- ja LappeenrantaParikkala-rataosia. 

Uuden järjestelmän piiriin otetaan alue kerrallaan. Projekti on valmis vuonna 2022. Kauko-ohjausjärjestelmän uusiminen rahoitetaan korjausvelkaohjelmasta. 

”Liikennevirasto vie liikenteenhallintaa keskitetympään, digitaaliseen ympäristöön. Junaliikenteenohjaus on kehittymässä pitkälle automatisoituun toimintaan, jossa liikenteenohjaaja pääasiassa valvoo järjestelmän toimintoja, hyväksyy päätöksiä ja käsittelee poikkeustilanteita”, kertoo tiedotteessa projektipäällikkö Jouni Vauhkonen

Liikennevirastolla on useita eri junaliikenteen hallintajärjestelmiä. Uusi kauko-ohjausjärjestelmä yhdistetään asetinlaite- ja tietojärjestelmiin, ja siihen tulee rajapinnat Liikenneviraston junaliikenteen hallintajärjestelmiin. 

”Tietojen vaihto junaliikenteen IT-järjestelmien kanssa on suurta. Projektin myötä rataverkon liikenteenohjaus ja -hallinta tehostuvat ja sitä kautta junaliikenteen täsmällisyyteen ja matkustajainformaatioon saadaan parannuksia”, sanoo Siemens Osakeyhtiön tekninen johtaja Jari Jussila.  

Järjestelmällä tavoitellaan täsmällisempää ja turvallisempaa liikennettä. Liikenteenohjauksen manuaaliset työvaiheet vähenevät ja ohjaus yhtenäistyy. Kaakkois-Suomen junaliikennettä ohjaa noin 60 henkilöä. 

JAA