Päämainos
Sähköautojen akuista energiavarastoja
Toimitusketjut 04.02. 07:47

Sähköautojen akuista energiavarastoja

Rovaniemellä testataan sähköautojen akkujen käyttöä energiavarastoina.

04.02.2020
Teksti Esko Lukkari

Napapiirin Energia ja Vesi Oy on avannut Rovaniemelle ensimmäisen kaksisuuntaisen sähköautojen latausaseman. V2G, vehicle-to-grid -tyyppinen lataus mahdollistaa sähköauton akun käyttämisen sähkövarastona.
 
Ensimmäinen latausasema avattiin Viirinkankaan sähköasemalle Kemintien kupeeseen. Toinen asennetaan piakkoin Lapin keskussairaalan lähistöllä sijaitsevalle Kuukkelintien sähköasemalle. Latausasemat ovat kaikille avoimia ja niiden operaattorina on Virta LTD. 

V2G-latausasemat ja niiden yhteyteen asennetut akustot ovat osa valtakunnallista Hajautetut energiavarastot -kärkihanketta. Asemat ovat osa tuotekehitystä, joka tähtää tulevaisuuden energiavarastojen hyödyntämiseen.

Napapiirin Energia ja Vesi Oy tiedotti asiasta 20.1.20.

Vehicle to grid latausasemia on Suomessa käytössä jo muutamia ja uusimmat autot tukevat kaksisuuntaista sähkönsiirtoa. Sähköauton omistaja voi kotioloissa hyödyntää kaksisuuntaisuutta vaikkapa säilömällä aurinkokennojen tuottamaa sähköä autonsa akustoon ja purkaa sen taas takaisin käyttöönsä.
 
Suuremmassa kuvassa energiavarastot tuovat vakautta koko maan verkon toimintaan. Ne toimivat tarvittaessa säätösähkönä ja varmistavat, ettei verkon taajuus pääse tipahtamaan hankalissakaan olosuhteissa, esimerkiksi sähköntarpeen hetkellisesti kasvaessa tai sähkön saatavuuden heiketessä.

Lokakuussa 2019 Ravaniemeä hämmästytti erikoinen varkaus, kun Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n sähköautojen pikalatausasema varastettiin Kauppakeskus Rinteenkulman pysäköintihallista. Nyt tilalle on saatu uusi asema, joka on kameravalvottu.

Varastetun latausaseman kohtalo on edelleen mysteeri. Kyseessä lienee tilaustyö ja asema on jo Suomen rajojen ulkopuolella. Vastaavia latausasemien varkauksia on tapahtunut muutamia myös Norjassa.

JAA