Päämainos
Elinkeinoministeri Mika Lintilä vastaanotti SKALin Kuljetuskuutio-palkinnon 19.1.
Kuljetukset 19.01. 14:24

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vastaanotti SKALin Kuljetuskuutio-palkinnon 19.1.

SKALin Kuljetuskuutio-palkinto elinkeinoministeri Mika Lintilälle

Valtiokonttori sai kunniamaininnan polttoainetuen hakumenettelyn sujuvuudesta.

19.01.2023
Teksti Ilmari Tuomivaara kuvat Markku Henttinen

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on myöntänyt perinteisen Kuljetuskuutio-palkintonsa tänä vuonna elinkeinoministeri Mika Lintilälle. Palkintoperusteluissaan SKAL kiittelee Lintilän toimia kuljetus- ja logistiikkatoimialan eteen.

"SKAL osoittaa tunnustuspalkinnolla arvostusta ministeri Mika Lintilälle kuljetus- ja logistiikkatoimialan kuuntelemisesta ja kyvystä nähdä kriisitilanteen vaatimien toimenpiteiden välttämättömyys. Lintilä toimi kuljetusalalle tärkeiden lakiesitysten vastuuministerinä. SKAL katsoo, että ilman ministeri Lintilän myötävaikutusta SKALin esittämät jakeluvelvoitteen alentaminen ja kuljetusyritysten polttoainetuki olisivat toteutumatta", SKALin tiedotteessa perustellaan.

Lisäksi SKAL myönsi Valtiokonttorille kunniamaininnan polttoainetukeen liittyvästä yhteistyöstä. 

"SKAL ja Valtiokonttori varmistivat yhteistyöllä, että hakumenettely olisi mahdollisimman sujuva ja ripeä kuljetusyrityksille. Tuloksena saatiin sähköinen lomake ja hakumenettely, joka toimi moitteetta ja tehokkaasti marraskuun 2022 ajan. SKALin jäsenyrittäjiltä tuli runsaasti kiitosta yksinkertaisesta ja sujuvasta hakuprosessista. Tukea haki lähes 11 000 yritystä ja sitä maksettiin noin 31,5 miljoonaa euroa. Kunniamaininta myönnettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa", tiedotteessa kerrataan.

Kuljetusalan kustannukset nousseet rajusti

Vuonna 2022 tavaraliikenteen käyttämän dieselin hinta nousi rajusti. Venäjän hyökkäyssota kiihdytti hinnannousua entisestään, ja helmi–maaliskuun aikana dieselin hinta nousi viikossa jopa 28 senttiä litralta.

Kuljetusyritysten kokema raju kustannuspaine heijastui välittömästi ja rajusti niiden kannattavuuteen. SKAL julkisti joukon esityksiä välttämättömistä toimenpiteistä. Yksi ratkaisuesityksistä oli kuljetusalan polttoainetuki. Hallitus teki 1. huhtikuuta 2022 SKALin ehdotuksen pohjalta päätöksen polttoainetuesta kuljetusalalle. Linjaus polttoaineen jakeluvelvoitteen alentamisesta 7,5 prosenttiyksiköllä vuosina 2022 ja 2023 syntyi niinikään SKALin esityksen pohjalta 7. huhtikuuta.

"Ministeri Lintilä on pyrkinyt ratkaisemaan energiakriisin haasteita rakentavalla tavalla kuljetusalan näkökulmasta, ei pelkästään energiakriisivuonna 2022 vaan myös jo COVID-pandemian aikana. Kuljetusyritykset ovat tottuneet pärjäämään ilman tukia, mutta pandemiavuonna ja energiakriisin aikana yritykset saivat harvinaisen mahdollisuuden saada tukea pahimman vaiheen yli", sanoo tiedotteessa SKALin puheenjohtaja Jani Ylälehto.

"Haluan kiittää saamastani tunnustuksesta, mutta erityisesti siitä rakentavasta yhteistyöstä, jota SKALin kanssa olemme tehneet. Venäjän hyökkäyksen aiheuttama hintapiikki liikennepolttoaineisiin oli äkillinen häiriö, joka heijastui meidän kaikkien arkeen. Yhdessä onnistuimme löytämään ratkaisut, joilla pystyimme lieventämään kohtuutonta polttoaineiden hinnannousua", sanoo elinkeinoministeri Lintilä.

Kuljetuskuutio on tunnustuspalkinto, jonka Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on myöntänyt vuodesta 1997 alkaen vuosittain määrätietoisesta työstä suomalaisen kuljetuselinkeinon hyväksi. Vuoden 2021 Kuljetuskuutio myönnettiin liikenneasemaketju Jari-Pekka Oy:lle kuljetusyritysten palvelemisesta hyvin erityisesti pandemian aikana.

JAA