Kuusi kymmenestä EU:n ja Britannian välillä kauppaa käyvästä yrityksestä ilmoittaa kokeneensa viivästyksiä toimitusketjuissaan.
Yli puolella Britannian ja EU:n välillä kauppaa käyvistä yrityksistä viivästyksiä tavaraliikenteessä
Brexit ja koronapandemia keskeisinä syinä kuljetusten viivästyksiin.
28.01.2021
Teksti Osto&Logistiikka kuvat Adobe Stock
Hankinnan ammattilaisten CIPS-median teettämässä tutkimuksessa Brexit-tullivaatimukset ja koronapandemian edellyttämät varotoimenpiteet heijastuvat pahasti EU:n ja Britannian välillä operoivien yritysten toimitusketjuihin.
Kuusi kymmenestä EU:n ja Britannian välillä kauppaa käyvästä yrityksestä ilmoittaa kokeneensa viivästyksiä toimitusketjuissaan vuoden alusta lähtien. Tutkimukseen vastasi 185 toimitusketjujohtajaa Britanniasta ja EU-alueelta.
Vastaajista 23 prosenttia arvioi, että yrityksensä varastot uhkaavat loppua, jos viivästykset jatkuvat.
37 prosenttia vastaajista ilmoitti yrityksensä kokeneen usean päivän viivästyksiä toimituksissa, kun tavaraa on kuljetettu Britanniasta EU-alueelle. Toiseen suuntaan toimitusten kulku on takunnut useamman päivän kauemmin 28 prosentilla vastaajista verrattuna Brexitiä edeltäneeseen aikaan.
Pahin vasta edessä?
Moni vastaaja ilmoitti yrityksensä varautuneen etukäteen toimitusketjun häiriöihin täyttämällä varastonsa ennen Brexitin takarajaa.
Puskurivarastojen takia 17 prosenttia vastaajista ilmoitti yrityksensä tuovan tai vievän huomattavasti vähemmän tavaraa tällä hetkellä rajan yli kuin normaalisti. 18 prosenttia vastaajista arvioi, että edessä on vielä uusia viivästyksiä, kun yritysten Brexit-varastot ehtyvät ja kuljetusten määrä rajalla kasvaa.
”On huolestuttavaa, että todennäköisesti pahimmat viivästykset Britannian ja EU:n rajalla ovat vasta edessäpäin. Rajaliikenne on ollut vuoden alusta lähtien vähäistä verrattuna historialliseen tasoon, mutta joulukuun varastojen loppuessa ei mene kauaa ennen kuin kauppa lisääntyy ja rajalle kohdistuu taas enemmän painetta. Tavarankuljetusten kasvaessa jonot kasvavat ja yritykset voivat joutua rajoittamaan tai lopettamaan tuotantoa selviytyäkseen mahdollisesta varastopulasta", CIPS-median ekonomisti John Glen arvioi.
Osto&Logistiikka on aiemmin uutisoinut Suomessa toimivien yritysten osalta muun muassa DB Schenkerin ja PostNordin Britannia-kuljetusten väliaikaisista keskeytyksistä.
PIKALINKIT
- Tilaa uutiskirje
- Tilaa lehti
- Mainosta Osto&Logistiikassa
- Tutustu LOGYn jäseniin
- LOGYn tulevat tapahtumat
- Ryhdy tapahtumakumppaniksi
MAINOS
MAINOS