Päämainos

Maailman kolme vaarallisinta aluetta toimitusketjuille

07.03.2018
Teksti Heli Satuli

Kansainvälinen johdon konsulttiyritys IHS Markit listasi maailman vaarallisimmat toimitusketjut. Näillä alueilla riski joutua ongelmiin on tänä vuonna kaikkein suurin.

Meksiko 

Meksikossa toimituksia uhkaa riski tulla ryöstetyksi etenkin maan etelä- ja keskiosissa. Meksikon valtion tilastot osoittavat, että tammi-lokakuussa 2017 ilmoitettiin 2 303 lastinryöstöä, kun luku vuonna 2016 oli 1 489. Todelliset luvut ovat todennäköisesti paljon korkeammat.  
 
Useimmat varkaudet tapahtuvat moottoriteillä, mutta jossakin osavaltiossa myös rautatieliikenteen rahtiin kohdistuvat varkaudet ovat tavallisia. Tämä aiheuttaa pitkiä viivästyksiä ja häiriöitä rahtisatamissa, kuten Veracruzissa. Ryöstäjät ovat kiinnostuneita etenkin kotitalouslaitteista, elektroniikasta, kulutustavaroista ja maataloustuotteista. 

Bangladesh

Poliittiset levottomuudet ennen vuoden 2019 vaaleja lisäävät valtakunnallisia lakkoja, jotka todennäköisesti aiheuttavat laajoja liikennehäiriöitä erityisesti Chittagongin ja Dhakan välillä. Puolueet sulkevat teitä ja pakottavat yritykset sulkemaan ovensa. 

Satama- ja kuljetustyöntekijöiden lakot ovat tavallisia ja aiheuttavat usein toimintahäiriöitä. 40 000 konttia jäi syyskuussa 2016 eristyksiin Chittagongin satamaan kuorma-autonkuljettajien lakon takia. Satamiin saapuvat alukset ovat myös vaarassa joutua aseistettujen ryöstöjen kohteeksi ja lastin käsittelyajat ovat pitkiä. Ulkomaiset varustamot joutuvat maksamaan palkkioita rahdin käsittelemiseksi, mikä lisää kustannuksia. 

Kongon demokraattinen tasavalta 

Rahtiin kohdistuvat riskit ovat kaikkein suurimmat Kongon demokraattisessa tasavallassa, erityisesti Matadissa ja Kinshasassa. Yleiset yhden tai kolmen päivän yleislakot, jotka tunnetaan nimellä "kuollut kaupunki" ovat vastaus viivästyneisiin vaaleihin ja turvattomuuteen. Rahtihäiriöt ovat tavallisia myös rautateillä, satamissa, rajanylityspaikoilla ja armeijan valvontapisteissä etenkin kaivosalueilla.

JAA