
Shanghain koronasulku ruuhkauttaa globaaleja logistiikkaketjuja
Shangain satama on maailman suurin konttisatama, joten sillä on merkittävä rooli maailmankaupassa.
13.05.2022
Teksti Ilmari Tuomivaara kuvat Shutterstock
Shanghaihin huhtikuun alussa asetettu koronasulku jumittaa jo ennestään ruuhkautuneita globaaleja toimitusketjuja. Muun muassa logistiikkayhtiö DSV uutisoi 10.5. sivuillaan, että asiakkaiden kannattaa varautua pitkiin viiveisiin, ruuhkautumiseen ja kalustopulaan. Reutersin 3.5. julkaiseman uutisen mukaan Shanghain satamaan odotti toukokuun alussa pääsyä 344 laivaa, mikä oli 34 prosenttia edeltävää kuukautta enemmän.
Reuters uutisoi, että Kiinasta Eurooppaan saapuvat laivat ovat keskimäärin neljä päivää myöhässä aikataulustaan, mistä seuraa kerrannaisvaikutuksena muun muassa Eurooppaan pula tyhjistä konteista. Laivojen ja konttien on oltava saatavilla oikeaan aikaan ja oikeaan paikassa. Epäsuhta konttien saatavuudessa johtaa helposti siihen, että laivat toimivat alle täyden kapasiteetin.
Shanghain koronasulku vaikuttaa vielä pitkään
DSV:n uutisessa muistutetaan, että Shangain satama on maailman suurin konttisatama, mikä korostaa sataman roolia maailmankaupassa. Satamatoimintoja ei ole keskeytetty koronasulkujen aikana, mutta niistä aiheutunut työvoimapula on hankaloittanut terminaalien ja varastojen toimintoja sekä kuljetuksia.
"Tällä hetkellä kriittistä infrastruktuuria, kuten konttirahtiasemia ja varastoja, avataan asteittain. Siitä huolimatta sataman kapasiteetti on rajallinen, mikä on johtanut useiden tuhansien tuontikonttien kasautumisen satamaan, koska purkaminen on tavallista hitaampaa", DSV:n uutisessa 10.5. kerrotaan.
Shanghain sataman lisäksi myös naapurimaiden satamat ovat ruuhkautuneet. Kun alukset vihdoin pääsevät Shanghaista Eurooppaan ja Amerikkaan, on ruuhkia odotettavissa myös määrämaiden satamissa rajallisen kapasiteetin vuoksi. Näin ollen Shanghain sulku saattaa aiheuttaa viiveitä ja ruuhkia vielä kuukausien ajan.
PIKALINKIT
Cruise Finland markkinoi Suomea risteilyvarustamoille
Napolin sataman rahtioperaattori tilasi Konecranesin satamanosturin
Finavia vastaa nyt Helsinki-Vantaan maaliikenteestä
Ruotsissa sallii uusien HCT-yhdistelmien käytön
Ladattavat autot valtaavat markkinaa – jo yli puolet Suomessa ensirekisteröidyistä henkilöautoista on ladattavia
