Päämainos
VTT ja St1 pilotoivat hiilivetyjen valmistamista hiilidioksidista
Teknologia 11.10. 11:18

VTT ja St1 pilotoivat hiilivetyjen valmistamista hiilidioksidista

Liikennepolttonesteet voisi olla yksi tuoteryhmä.

11.10.2018
Teksti Esko Lukkari

VTT ja St1 kokeilevat St1:n Jokioisten biojalostamolla hiilivetyjen valmistamista etanolin tuotantoprosessista erotetusta hiilidioksidista ja vedestä sähköenergialla tuotetun vedyn avulla.  

Suomessa ainutlaatuisessa kokeilussa teollisuuden hiilidioksidista tuotettaisiin hiilivetyjä, joista voidaan jalostaa esimerkiksi bensiiniä, dieseliä ja kemikaaleja.

Jokioisissa pilottimittakaavan koeajot kestävät viisi viikkoa. VTT tiedotti asiasta 9.10.

VTT:n tavoite pilotissa on luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi polttoaineiden ja kemikaalien tuottajille. Samalla tehdään teknistaloudellisia laskelmia erilaisten hiilidioksidia hyödyntävien teollisuusprosessien kannattavuudesta, sanoo tiedotteessa hankkeen projektipäällikkö Janne Kärki VTT:ltä. 

Myös St1 on pilottihankkeessa liikkeellä suurin odotuksin. Se valmistaa jätteistä ja tähteistä etanolia liikennekäyttöön, jolloin sivutuotteena syntyy uusiutuvaa hiilidioksidia. St1:n strategia on valmistaa uusiutuvia polttoaineita korvaamaan fossiilisia tuontipolttoaineita.  

Pilotointi on osa kaksivuotista Bioeconomy+-hanketta, jota rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, VTT ja projektikumppanit. Hankkeen päärahoittaja on Kestävää kasvua ja työtä 2014 - 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma. 

JAA

LUETUIMMAT