Päämainos
Airbusin Superjumbon rakentaminen on jättimäinen palapeli
Toimitusketjut 07.02. 09:45

Airbusin Superjumbon rakentaminen on jättimäinen palapeli

Yli 1 500 yritystä toimittaa osia maailman suurimpaan matkustajalentokoneeseen.

07.02.2018
Teksti Heli Satuli kuvat Airbus

Airbusin uusin matkustajalentokone A380 koostuu reilusta 4,5 miljoonasta erillisestä osasta, jotka saapuvat yli 1 500 eri toimittajalta 30 eri maasta. Koneen valtavan koon takia se on rakennettava kuudessa osassa. Osat joko laivataan tai kuljetaan lentorahtina A380:n lopulliselle kokoonpanolinjalle Airbusin Jean-Luc Lagarderen tehtaalle. Etelä-Ranskassa sijaitseva Toulouse-Blagnacin lentoasema on rakennettu tätä nimenomaista tarkoitusta varten. 

Multimodaalisia kuljetuksia  

Pääkomponentit saapuvat Toulouse-Blagnacin lentoaseman kokoonpanolinjalle yhtä komponenttia lukuun ottamatta meriteitse. Pystysuora pyrstöosa lennätetään Toulouseen Airbusin Beluga-lentorahtialuksella Hampurista. A380:n siivet on rakennettu Walesissa ja rungon osat ovat peräisin Hampurista ja Ranskan Saint-Nazairesta. Vaakatasoinen pyrstöosa on puolestaan tehty Cadizissa, Espanjassa. 
 
"Kun katselen A380:aa, näen vain kuusi osaa. Kolme rungon osaa, kaksi siipeä ja takasiivet", toteaa Airbusin maakuljetuspäällikkö Arnaud Cazeneuve, joka valvoo huolellisesti organisoitua logistiikkaprosessia.  

Meritse kuljetettavat komponentit saapuvat Airbusin erikoisvarustellun roro-aluksen kyydissä Pauillacin satamaan, missä Airbusilla on oma telakka. Siellä osat voidaan siirtää sellaisenaan räätälöityihin valtaviin proomuihin. Proomuissa osat matkaavat jokea pitkin Langoniin 240 kilometrin päähän Toulousen lopullisesta kokoonpanolinjasta.  

Tiestön tuunaus valtion laskuun

Proomut tekevät neljä edestakaista matkaa kahdeksan päivän aikana. Langonista matka jatkuu erikoisvarustelluissa rekan perävaunuissa. Matka kestää reilut pari vuorokautta, sillä A380-osia voidaan kuljettaa vain yöllä, kun ne aiheuttavat vähiten häiriöitä liikenteelle. Ranskan valtion kustannuksella tiestöä on vahvistettu A380:n osien painon takia. Jo se kertoo, kuinka tärkeä Airbusin Superjumbo-konseptin onnistuminen on Ranskan valtiolle.

Tiestöä on myös levennetty ja 21 kylään on rakennettu liikenneympyrä, jotta rekoilla olisi helpompi kulkea kylien keskustassa. Koko 240 kilometrin reitti on suljettu kuljetuksen ajan ja paikallisille asukkaille on annettu etukäteen tieto kuljetusaikataulusta.   
 
Emirates Airline tilasi äskettäin 36 kappaletta Airbus A380 -mallia. Arabian Business -median mukaan sopimus pelasti Airbusin A380-tuotantoyksikön. Pelkästään Emirates Airlinesin tilausta varten massiivinen kuljetushanke on tehtävä 36 kertaa. 

JAA